Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Εκλογές Παραρτήματος Λασιθίου ΕΜΕ

Κατά την τελευταία συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Λασιθίου αποφασίστηκε η πρώτη Γενική Συνέλευση που προβλέπεται από το καταστατικό του Παραρτήματος (άρθρο 26) να γίνει την Τρίτη 2 Μαρτίου 2010 και ώρα 18.00 στο χώρο του 2ου Γυμνασίου Αγίου Νικολάου. Σε περίπτωση μη απαρτίας να επαναληφθεί στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα την Κυριακή 7 Μαρτίου 2010.

Οι εκλογές για την ανάδειξη νέας Διοικούσας Επιτροπής να γίνουν την Τρίτη 9 Μαρτίου 2010 στα γραφεία της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Νομού Λασιθίου, Κορυτσάς 18, στον Άγιο Νικόλαο από 16.00 έως και 20.00.

Δικαίωμα εκλογής καθώς και ψήφου στις εκλογές έχουν μόνο τα μέλη του παραρτήματος που έχουν τακτοποιήσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις μέχρι και το 2009 (άρθρα 29 & 30, 1).

Όσοι επιθυμούν να εκλεγούν μέλη της Δ.Ε. ή του Εποπτικού Συμβουλίου οφείλουν να υποβάλλουν αίτηση υποψηφιότητας προς το Παράρτημα μέχρι και την παραμονή της Γενικής Συνέλευσης (άρθρο 30, 2α) .

Παρακαλούμε επίσης τους συναδέλφους να τακτοποιήσουν τις συνδρομές τους προς το Παράρτημα σε συνεννόηση με τον ταμία κ Γεώργιο Χαβάκη (τηλ.28410.26684 ή 6974585472 ή στο e-mail gchavakis@sch.gr )

Για το Παράρτημα Λασιθίου της ΕΜΕ

Ο Πρόεδρος: Ιωάννης Ευαγγ. Σταμέλος

Η Γενική Γραμματέα: Μαριάνθη Πομόνη

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Επιμόρφωση Β’ Επιπέδου στο νομό μας

Το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες οι εξαγγελίες της ΥΠΕΠΘ κας Διαμαντοπούλου για το «Ιντερνετικό σχολείο», το ψηφιακό σχολείο του αύριο, όπως έγραψε το ΕΘΝΟΣ (ρεπορτάζ: Β. Μπενέκου).
Η νέα τάξη θα είναι ηλεκτρονική σύμφωνα με τις εξαγγελίες. Διαδραστικοί πίνακες στο δάσκαλο, υπολογιστές στους μαθητές, νέα αναλυτικά προγράμματα, ψηφιοποίηση των βιβλίων, πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης, σύγχρονης και ασύγχρονης, κάλυψη των σχολείων με γρήγορο Ιντερνέτ, επιμόρφωση των εκπαιδευτικών κ.α.
Σχετικά με την επιμόρφωση των καθηγητών στις νέες τεχνολογίες, μετά την επιμόρφωση (κατάρτιση) Α’ επιπέδου που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια σε πανελλήνιο επίπεδο για καθηγητές και δασκάλους, ξεκίνησε πλέον οργανωμένα και η δεύτερη φάση επιμόρφωσης στα γνωστικά αντικείμενα ειδικοτήτων, η επιμόρφωση Β’ επιπέδου, όπως αποκαλείται.
Η επιμόρφωση Β’ επιπέδου αφορά τους δασκάλους και από τους καθηγητές των ειδικοτήτων τους φιλολόγους, τους μαθηματικούς και τους φυσικούς (όλες τις ειδικότητες του ΠΕ4). Προϋπόθεση συμμετοχής είναι η πιστοποίηση στο Α’ επίπεδο, η οποία εξασφαλίζεται με σχετικές εξετάσεις.
Όμως τελικά η λειτουργία προσέκρουσε στην όχι μεγάλη προθυμία των Κέντρων Σχολικής Επιμόρφωσης (ενδεχομένως και στην έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης) στην αποσύνδεση από κίνητρα της επιμόρφωσης για τους υποψήφιους επιμορφούμενους, στον μεγάλο αριθμό των ωρών επιμόρφωσης (96), η οποία γίνεται σε δυο τρίωρα εβδομαδιαίως και στις μεγάλες αποστάσεις από τους χώρους μόνιμης κατοικίας των καθηγητών και δασκάλων. Σοβαρό πρόβλημα δημιουργείται με την έλλειψη ειδικευμένων επιμορφωτών.
Όσον αφορά το αναλυτικό πρόγραμμα είναι πολύ υψηλών προδιαγραφών με πολλά λογισμικά, ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού και πρακτική διδασκαλιών σε πραγματικές συνθήκες τάξης. Το λειτουργικό κόστος είναι αρκετά σημαντικό.
Η νέα αυτή φάση επιμόρφωσης ξεκίνησε στις 8 Φεβρουαρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου με τη λήξη του σχολικού έτους. Στην Κρήτη λειτουργούν στα Χανιά ένα τμήμα για δασκάλους, στο Ρέθυμνο ένα τμήμα για δασκάλους και ένα για Φυσικούς, στο Ηράκλειο δυο για μαθηματικούς και στο Νομό Λασιθίου ένα στη Σητεία για μαθηματικούς.
Ι.Σ.

Επιτυχίες των μαθητών του νομού Λασιθίου

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία εξέδωσε σήμερα τα αποτελέσματα του 70ου Πανελλήνιου Μαθηματικού Διαγωνισμού με την επωνυμία «Ο Ευκλείδης» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από τον νομό Λασιθίου διακρίθηκαν και προκρίνονται στην τρίτη και τελική φάση οι μαθητές:
1. Μπαχλιτζανάκη Ειρήνη, του 1ου Ενιαίου Λυκείου Ιεράπετρας και
2. Γαλανάκης Αλέξανδρος, του Ενιαίου Λυκείου Αγίου Νικολάου.
Η επόμενη φάση έχει την επωνυμία 27η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ «Ο ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010 στην Αθήνα στο κτίριο του Νέου Χημείου, οδός Ναυαρίνου 13Α, μεταξύ Μαυρομιχάλη και Χαρ. Τρικούπη στις 09.00 – 12.00 π.μ.
Την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου στην Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών και ώρα 11.00 π.μ. θα γίνει η τελετή βράβευσης των μαθητών που θα διακριθούν στον «ΑΡΧΙΜΗΔΗ».
Το Παράρτημα Λασιθίου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας συγχαίρει τους παραπάνω δυο μαθητές για την ξεχωριστή τους επίδοση και τους εύχεται καλή επιτυχία και στην τελική φάση. Θερμά συγχαρητήρια επίσης εκφράζουμε στους γονείς και τους καθηγητές τους.
Για το Παράρτημα Λασιθίου της ΕΜΕ
Ο Πρόεδρος: Ιωάννης Σταμέλος
Η Γενική Γραμματέας: Μαριάνθη Πομόνη

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Ποιά μαθηματικά;

Ποια είναι στα αλήθεια η χρησιμότητα των ειδικών τεχνικών και της εκπαίδευσης που κάνουν ένα παιδί να διαπρέπει στα «διαγωνιστικά μαθηματικά»; Και είναι απαραίτητη αυτή η εμπειρία για ένα νέο παιδί που ενδιαφέρεται για τα μαθηματικά; Βοηθά ή, τελικά, βλάπτει;
Για πολλούς μαθητές που αγαπούν τα μαθηματικά, η μόνη διέξοδος, πέρα από τα σχολικά μαθήματα, είναι οι μαθηματικοί διαγωνισμοί, σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο. Στην καρδιά αυτών των διαγωνισμών είναι η έννοια των προβλημάτων και της επίλυσής τους, έννοια που άλλοι πιστεύουν ότι βοηθά, άλλοι όμως ότι απομακρύνει, το ευρύτερο κοινό, αλλά ενίοτε και τους μαθητές τους ίδιους, από την ουσία των μαθηματικών. Το ελληνικό κοινό θα έχει για πρώτη φορά την ευκαιρία να ακούσει τον Tony Gardiner, μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες αυθεντίες στο θέμα των διαγωνισμών, και διακεκριμένο θεωρητικό αλλά και προπονητή, και να συζητήσει μαζί του αυτά τα θέματα.
O Τοny Gardiner, καθηγητή της Μαθηματικής Εκπαιδευτικής στο Πανεπιστήμιο του Birmingham και επί χρόνια Προπονητή της Βρετανικής Ολυμπιακής Μαθηματικής Ομάδας, θα αναπτύξει το θέμα και θα ακολουθήσει συζήτηση με τους Α. Δοξιάδη, Π. Δελλαπόρτα και Κ. Παπέλη. Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς) στις 18 Φεβρουαρίου.

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Μαθήματα Μαθηματικών

"Μαθήματα Μαθηματικών" είναι ο τίτλος του άρθρου του Μιχάλη Μητσού στα σημερινά ΝΕΑ

"«Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, και ον, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι».

Έτσι μαθαίναμε στο σχολείο ότι μπορούμε να θυμόμαστε τα πρώτα 23 δεκαδικά ψηφία του θρυλικού αριθμού πι. Ο Γάλλος μαθηματικός Φαμπρίς Μπελάρ προχώρησε λίγο περισσότερο: υπολόγισε τα πρώτα 2,7 τρισεκατομμύρια δεκαδικά ψηφία του αριθμού αυτού. Όταν η είδηση δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα των Τάιμς, υπήρξαν πολλές και ποικίλες αντιδράσεις. Οι περισσότερες συνοδεύονταν από έκπληξη και θαυμασμό. Η πιο ενδιαφέρουσα ήταν η εξής: «Αυτός ο τύπος γκόμενα έχει;». Στην απορία αυτή, ο υπεύθυνος της ιστοσελίδας απάντησε ότι ο διάσημος μαθηματικός Τζον Νας όχι μόνο ήταν γυναικάς, αλλά χρησιμοποιούσε τη θεωρία των παιγνίων για να προσδιορίζει κάθε φορά την καλύτερη μέθοδο προσέγγισης μιας γυναίκας.

Είναι αλήθεια, πάντως, ότι ο Βρετανός αναγνώστης έχει ένα δίκιο. Η τιτάνια προσπάθεια του Μπελάρ δεν τον φέρνει και πλησιέστερα προς την πλήρη κατανόηση αυτού του αριθμού σε σχέση με το σημείο από το οποίο ξεκίνησε. Κι αυτό, για έναν πολύ απλό λόγο: ο αριθμός πι είναι άρρητος και υπερβατικός. Αυτό σημαίνει ότι τα δεκαδικά του ψηφία είναι άπειρα. Και το άπειρο είναι σαν την αιωνιότητα. Για να μας βοηθήσει να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό το πράγμα, ο Μάθιου Σάιεντ των Τάιμς ανατρέχει σ΄ έναν ορισμό του Ντέιβιντ Λοτζ: «Φανταστείτε μια ατσαλένια μπάλα μεγάλη σαν τον κόσμο, και μία μύγα να προσγειώνεται σ΄ αυτήν κάθε ένα εκατομμύριο χρόνια. Όταν η μπάλα αυτή διαβρωθεί από την τριβή, η αιωνιότητα δεν θα έχει ακόμη ξεκινήσει».

Μια τέτοια αιωνιότητα υπόσχονται οι θρησκείες. Ακόμη κι αν είχαν δίκιο, θα ήταν ασφαλώς κάτι πολύ βαρετό. Γιατί όπως ο Μπελάρ δεν έφτασε με το μαθηματικό του κατόρθωμα πιο κοντά στην κατανόηση του πι, έτσι κι εκείνοι που ονειρεύονται την αθανασία δεν θα φτάσουν πιο κοντά στο νόημα της ζωής. Ένας δρόμος που συνεχίζεται για πάντα, και οδηγεί παντού, δεν οδηγεί στην πραγματικότητα πουθενά.

Οι Νιου Γιορκ Τάιμς πρέπει να πήραν το μήνυμα. Και ξεκίνησαν από χθες μια στήλη που φιλοδοξεί να εξηγήσει τα μαθηματικά ξεκινώντας από πολύ απλές έννοιες. Στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά «Σουσάμι άνοιξε», ο Χάμφρι περνάει στην κουζίνα την παραγγελία από το δωμάτιο των πιγκουίνων: «Ψάρι, ψάρι, ψάρι, ψάρι, ψάρι, ψάρι». Μα δεν θα ήταν καλύτερα να έλεγε ο χριστιανός «έξι ψάρια»; Ιδού η χρησιμότητα των αριθμών.

Τώρα, μάλιστα, το καταλάβαμε. Το πρόβλημα γίνεται λίγο πιο σύνθετο αν ο Χάμφρι πάρει την ίδια παραγγελία από ένα δεύτερο δωμάτιο με πιγκουίνους. Εδώ έχει πολλές επιλογές. Αν είναι ανεπίδεκτος, θα πει τη λέξη «ψάρι» δώδεκα φορές. Αν έχει μάθει κάτι, θα πει «Δύο φορές έξι ψάρια». Το ιδανικό βέβαια θα είναι να πει «Δώδεκα ψάρια». Αλλά αυτό είναι το επόμενο μάθημα".

Βασιλόπιτα Παραρτήματος Λασιθίου ΕΜΕ

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση κοπής της Βασιλόπιτας του Παραρτήματος Λασιθίου της ΕΜΕ στο κέντρο Μαϊστράλι στον Άγιο Νικόλαο την Κυριακή το μεσημέρι της 31η Ιανουαρίου 2010.
Το φλουρί που αντιστοιχούσε στο βιβλίο "το τελευταίο θεώρημα του Φερμά" ο Δ. Βαβάκας.
Καλή χρονιά.