Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Ευχαριστίες

Τo Παράρτημα Λασιθίου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας ανακοινώνει ότι πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Νοεμβρίου ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός που διοργάνωσε η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία στα Μαθηματικά με την επωνυμία «Ο Θαλής».

Στο νομό Λασιθίου διεξήχθη σε τρία εξεταστικά κέντρα, στο 2ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου, στο 2ο Λύκειο Ιεράπετρας και στο 2ο Γυμνάσιο Σητείας. Η συμμετοχή των μαθητών στα προαναφερόμενα εξεταστικά κέντρα ήταν αντιστοίχως 77, 129 και 35 μαθητές. Συνολικά διαγωνίστηκαν στο νομό μας 241 μαθητές από τις Β’ και Γ’ Γυμνασίου και από όλες τις τάξεις του Λυκείου.

Το Παράρτημα Λασιθίου ευχαριστεί τη Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης, υπό την αρωγή της οποίας διεξάγεται κάθε χρόνο ο διαγωνισμός, τους συναδέλφους Δ. Κοτσιφάκη διευθύντρια του Γυμνασίου Τουρλωτής και Ν. Φραγκάκη για τη συμμετοχή τους στη Νομαρχιακή Επιτροπή, τους διευθυντές των σχολείων τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως εξεταστικά κέντρα κκ Χ. Περακάκη, Δ. Κεφάλα, Ε. Κουρμουλάκη, Ν. Τσαντάκη και Χ. Μιχαήλ για τη βοήθεια που προσέφεραν στις επιτροπές και τους διευθυντές των εξεταστικών κέντρων κκ Μ. Τσαγκαράκη, Μ. Παπαδάκη και Ν. Τσαντάκη.

Επίσης, ευχαριστούμε τους συναδέλφους μαθηματικούς κκ Μ. Πομόνη, Γ. Χαβάκη, Η. Μιγάδη, Ε. Τζερεμέ, Ε. Γιατζάκη, Ε. Σισαμάκη, Χ. Κανάκη, Δ. Χαρίτο, Ι. Φανουράκη, Ν. Δραγασάκη, Ι. Γερογιαννάκη, Ν. Μπαχλιτζανάκη, Α. Πυθαρούλη, Α. Αναστασάκη, Ε. Κουτσελάκη, Μ. Γιακουμάκη, Ι. Σγουράκη, Α. Ακουμιανάκη, Ν. Ζερβάκη, Ι. Ιερεμία, Ι. Ορφανό, Ι. Παλαμάς, Α. Χουρμούζη, Γ. Χρυσουλάκη και Χ. Ψύλλο για την ανιδιοτελή συμμετοχή τους και για τον άψογο τρόπο που διεξήγαγαν την εξέταση.

Επιθυμούμε τέλος να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας προς το Σούπερ Μάρκετ Χαλκιαδάκη στον Άγιο Νικόλαο, το Σούπερ Μάρκετ «Αριάδνη» του κ. Κάκκου Αντωνίου στην Ιεράπετρα καθώς και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Αγίου Νικολάου και τους αντίστοιχους των 1ου και 2ου Γυμνασίου Σητείας για τα κεράσματα που πρόσφεραν στους μαθητές των εξεταστικών κέντρων.

Τέλος, επιθυμούμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στα Μέσα Ενημέρωσης του νομού μας για τη συμβολή τους στην ενημέρωση του κοινού και των εμπλεκομένων.

Για το Παράρτημα Λασιθίου της ΕΜΕ

Ο Πρόεδρος

Ι. Σταμέλος

Τα Μαθηματικά μπορεί να μας βγάζουν και από το ... κώμα

Η αγάπη του για τα παιδιά του τον κράτησαν στην ζωή», είναι μια από τις φράσεις που ακούμε συχνά. Η αγάπη του για τα μαθηματικά όμως; Η 15χρονη Vicki Alex είχε λατρεία για τα μαθηματικά, αλλά δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα ήταν αιτία να της σώσουν την ζωή.
Η κοπέλα από την Βρετανία βρισκόταν σε κώμα για τρία εικοσιτετράωρα και ο εγκέφαλος της δεν ανταποκρινόταν, μέχρι που ο μπαμπάς της...

απελπισμένος και μέσα στην στενοχώρια του πήρε στα χέρια του ένα από τα αγαπημένα της βιβλία και άρχισε να της κάνει μαθηματικού περιεχομένου ερωτήσεις!

Με έκπληξη διαπίστωσε ότι η κόρη του ανταποκρινόταν! Αυτό είναι που λέμε: πρώτα φεύγει ο άνθρωπος και μετά το χούι!

Το βρήκα στο blog του Ν. Ευαγγελάτου (23-11-09): http://news24gr.blogspot.com/2009/11/blog-post_3984.html

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

Πραγματοποιήθηκε "Ο Θαλής" 2009

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009 ο πανελλήνιος διαγωνισμός της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου που έχει την επωνυμία "Ο Θαλής".
Στα τρία εξεταστικά κέντρα του νομού Λασιθίου προσήλθαν και διαγωνίστηκαν:
2ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου: 77 μαθητές
2ο Λύκειο Ιεράπετρας: 129 μαθητές
2ο Γυμνάσιο Σητείας: 35 μαθητές
Οι επιτυχόντες του διαγωνισμού θα διαγωνιστούν στη δεύτερη φάση στον διαγωνισμό "Ο Ευκλείδης" που θα γίνει 23 Ιανουαρίου 2010.
Το Παράρτημα Λασιθίου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας ευχαριστεί τους συναδέλφους που συνέβαλαν στην ομαλή διεξαγωγή του.

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Συμμετοχή στον "Θαλή" 2009

Tο Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη φάση των πανελληνίων διαγωνισμών που διοργανώνει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία για τους μαθητές της Β’ και Γ’ Γυμνασίου και όλες τις τάξεις του Λυκείου.
Ο διαγωνισμός του Σαββάτου έχει την επωνυμία «Ο Θαλής», διεξάγεται υπό την αιγίδα του Υπουργείο Παιδείας με προδιαγραφές ανάλογες με εκείνες των Πανελληνίων Εξετάσεων για την εισαγωγή των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στο νομό μας θα διεξαχθεί στα παρακάτω εξεταστικά κέντρα:
α) 2ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου
β) 2ο Λύκειο Ιεράπετρας
γ) 2ο Γυμνάσιο Σητείας
Η Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης Νομού Λασιθίου έχει ενημερώσει σχετικά τα σχολεία και τους συναδέλφους ορίζοντας τις λεπτομέρειες και τις σχετικές επιτροπές.
Οι μαθητές θα πρέπει να βρίσκονται στα εξεταστικά κέντρα το αργότερο στις 8.30 π.μ. του Σαββάτου.
Οι συνάδελφοι μαθηματικοί του Παραρτήματός μας παρακαλούνται να στηρίξουν τον διαγωνισμό παρωθώντας τους μαθητές τους να συμμετάσχουν και οι ίδιοι να λάβουν μέρος βοηθώντας την διεξαγωγή του στα εξεταστικά κέντρα.
Να υπενθυμίσουμε ότι η συμμετοχή των καθηγητών στους διαγωνισμούς είναι εθελοντική και χωρίς καμία απολαβή.
Παρακαλούμε επίσης τους συναδέλφους φροντιστές να διευκολύνουν τη συμμετοχή των μαθητών τους στον διαγωνισμό. Η αποχή των μαθητών με πρόσχημα τα φροντιστηριακά μαθήματα δημιουργεί στρεβλές εντυπώσεις για την εικόνα της μαθηματικής παιδείας σε μεγάλες περιοχές του νομού μας, στερεί τη δυνατότητα από ταλαντούχους μαθητές να αναδείξουν τις ιδιαίτερες κλίσεις τους και στο Παράρτημά μας να διοργανώσει σημαντικές εκδηλώσεις για την μαθηματική παιδεία και την επαγγελματική ανάπτυξη των μελών του.

26ο Συνέδριο ΕΜΕ

1. Πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από 13 έως και 16 Νοεμβρίου το 26ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας που είχε θέμα «Τα Μαθηματικά ως Παγκόσμια Γλώσσα Κατανόησης και Επίλυσης Προβλημάτων».
Τις εργασίες του συνεδρίου που έγιναν με παράλληλες συνεδρίες σε τέσσερις αίθουσες παρακολούθησαν αρκετοί συνάδελφοι απ’ όλη την Ελλάδα. Στους χώρους του συνεδρίου διοργανώθηκε έκθεση μαθηματικού βιβλίου ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η έκθεση γραμματοσήμων με θέματα από την μαθηματική επιστήμη.
Η Κρήτη έδωσε δυναμικά το παρόν με πέντε ανακοινώσεις από τους τρεις νομούς Ηρακλείου, Λασιθίου και Χανίων.
Από το νομό Λασιθίου μετείχαν των εργασιών οι συνάδελφοι: Γιατζάκη Ελπινίκη, Πομόνη Μαριάνθη, Τσαγκαράκη Μαρία, Τσαντάκης Νίκος, Τζερεμέ Ελένη, Νικολουδάκη Σοφία και Σταμέλος Ιωάννης.
(Δυστυχώς το ασφυκτικό πρόγραμμα του συνεδρίου δεν μας επέτρεψε να παρακολουθήσουμε την ταινία «Ευχές» του Αγιονικολιώτη δημιουργού Άγγελου Σπάρταλη που προβλήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης).

Διαγωνισμός "Ο Θαλής" 2009

Ο διαγωνισμός "Ο Θαλής" που διεξάγεται σε όλη την Ελλάδα από την Μαθηματική Εταιρεία και αφορά μαθητές Β' και Γ' Γυμνασίου και όλες τις τάξεις του Λυκείου στο νομό Λασιθίου θα διεξαχθεί το Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009 στα ακόλουθα εξεταστικά κέντρα στο νομό Λασιθίου:
1. 2ο Γυμνάσιο Αγίου Νκολάου
2. 2ο Γενικό Λύκειο Ιεράπετρας
3. 2ο Γυμνάσιο Σητείας
Οι μαθητές που πρόκειται να λαβουν μέρος θα πρέπει να βρίσκονται στα εξεταστικά κέντρα τοαργότερο 8.30 π.μ.
Η εξέταση αναμένεται να διεξαχθεί από 9πμ έως 12πμ.

Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

Πρόγραμμα 26ου Συνεδρίου

Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα χθες (31-10-09) το πρόγραμμα του 26ου συνεδρίου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας που θα πραγματοποιηθεί στις 13, 14 και 15 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Το Πρόγραμμα