Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 14-10-09

Ο 20ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ, 3ΕΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
«Χρυσός» Ελληνας φοιτητής στο Μουντιάλ Μαθηματικών


Ελευθεροτυπία 14-9-09
Του ΑΝΤΩΝΗ ΦΩΚΙΔΗ



Κονταροχτυπήθηκε με αριστούχους φοιτητές Μαθηματικών, που σπουδάζουν στα μεγαλύτερα και καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου -ανάμεσα σ' αυτά και το Χάρβαρντ- και βγήκε νικητής.



Ο λόγος για έναν τριτοετή Βολιώτη φοιτητή του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον Γιώργο Σακελλάρη, ο οποίος είχε να συναγωνιστεί 480 αριστούχους υποψηφίους των μεγαλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου και κέρδισε το χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμιο πανεπιστημιακό μαθηματικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 25-30 Ιουλίου 2009 στη Βουδαπέστη.



Ο 20χρονος Γιώργος Σακελλάρης από τον Βόλο απέσπασε την υψηλότερη διάκριση σε ακαδημαϊκό πλαίσιο μεταξύ φοιτητών, στον χώρο των Μαθηματικών και γι' αυτή την επιτυχία του βραβεύεται σήμερα σε ειδική εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.



Αν όμως η μια μεγάλη του αγάπη είναι τα Μαθηματικά, η άλλη είναι η μουσική, αφού αποφοίτησε από Μουσικό Σχολείο Βόλου. Παίζει πιάνο και κιθάρα, έχει πτυχίο στην αρμονία, δίπλωμα βυζαντινής μουσικής και σε μαθητικούς πανθεσσαλικούς αγώνες κατέκτησε -τι άλλο- το πρώτο βραβείο στην κιθάρα!



Ο ίδιος ενδιαφέρθηκε και πληροφορήθηκε για τη διεξαγωγή του συγκεκριμένου μαθηματικού διαγωνισμού ενημερώνοντας στη συνέχεια τον πρόεδρο του τμήματος, ο οποίος ενέκρινε τη συμμετοχή του. Η χρηματοδότηση για τη συμμετοχή του στο συνέδριο προήλθε από το Τμήμα Μαθηματικών.



Ο νεαρός Γιώργος Σακελλάρης πάντοτε ήθελε ν' ασχολείται με το μάθημα των Μαθηματικών είτε από χόμπι είτε στο σχολείο. Οσο για την επαγγελματική του ενασχόληση το μόνο σίγουρο είναι ότι θ' ασχοληθεί με την επιστήμη των Μαθηματικών.



Ο Βολιώτης φοιτητής έχει συμμετάσχει και σε άλλους διαγωνισμούς κατά το παρελθόν, μαθηματικού περιεχομένου, σημειώνοντας πάντοτε επιτυχίες. Στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών μπήκε το 2007 με υποτροφία για την υψηλή του επίδοση. Την ίδια επιμέλεια και το ίδιο ταλέντο όμως δείχνει και κατά τη διάρκεια των σπουδών του λαμβάνοντας άριστα στα μαθήματα, με αποτέλεσμα να λαμβάνει υποτροφίες. Ενδεικτικά τον περασμένο Μάρτιο συμμετείχε σε πανευρωπαϊκό πανεπιστημιακό διαγωνισμό Μαθηματικών, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο, όπου κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο.



Αν πετάει στα σύννεφα λόγω της επιτυχίας του στον παγκόσμιο διαγωνισμό φοιτητών Μαθηματικών; Οχι, ο 20χρονος χαρισματικός φοιτητής Γιώργος Σακελλάρης είναι μάλλον εξαιρετικά προσγειωμένος για την ηλικία του και για τη διάκριση που πέτυχε. Δηλώνει απλά «πολύ ικανοποιημένος», γιατί θεωρεί ότι θα τον βοηθήσει και στο μέλλον.

«Η διάκριση αυτή είναι αποτέλεσμα αφ' ενός της δουλειάς που γίνεται στο ελληνικό πανεπιστήμιο, αφ' ετέρου της προσωπικής προσπάθειας που καταβάλλω. Στο σπίτι μου διαβάζω πολύ συχνά βιβλία που έχουν σχέση με τα Μαθηματικά. Σκέπτομαι να συνεχίσω τις σπουδές μου για μεταπτυχιακό και διδακτορικό τίτλο», μας ανέφερε... *

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 15-9-2009

15-9-2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγαπητοί συνάδελφοι μαθηματικοί του νομού Λασιθίου, για τη νέα σχολική χρονιάς σας ευχόμαστε υγεία και δύναμη προκειμένου να ασκήσετε αποτελεσματικά και με επιτυχία το δύσκολο έργο σας. Στους συναδέλφους που συνταξιοδοτήθηκαν την περίοδο αυτή, ιδιαιτέρως, ευχόμαστε υγεία και μακροημέρευση.

Με την ευκαιρία επιθυμούσε να σας γνωρίσουμε ότι:

  1. Η πρώτη φάση των διαγωνισμών μαθηματικών για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, που έχει την επωνυμία «Ο Θαλής» και διοργανώνει η ΕΜΕ κάθε χρόνο, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Νοεμβρίου σε όλη την Ελλάδα ταυτόχρονα. Ο διαγωνισμός, όπως είναι γνωστό, διενεργείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και σύντομα θα οριστούν οι λεπτομέρειες για τους χώρους εξέτασης των μαθητών και για τις επιτροπές διεξαγωγής στο νομό μας.

Προκειμένου ο νομός μας να έχει αξιοπρεπή εκπροσώπηση σε ένα θεσμό πανελλήνιας εμβέλειας παρακαλούμε ιδιαιτέρως του συναδέλφους της Β/θμιας να ενημερώσουν εγκαίρως και να παρωθήσουν τους μαθητές τους να συμμετάσχουν σ’ αυτόν και τους συναδέλφους φροντιστές να διευκολύνουν τους μαθητές τους την ημέρα διεξαγωγής του διαγωνισμού.

  1. Το ετήσιο συνέδριο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (ΕΜΕ) εφέτος έχει θέμα «Τα Μαθηματικά ως παγκόσμια γλώσσα κατανόησης και επίλυσης προβλημάτων» και θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη 13, 14 και 15 Νοεμβρίου. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο της ΕΜΕ (www.hms.gr).

  1. Ακόμα, τέλος, επιθυμούμε να σας υπενθυμίσουμε να συστήσετε στους μαθητές σας τα περιοδικά της ΕΜΕ, Ευκλείδης Α’ για το Γυμνάσιο και Ευκλείδης Β’ για το Λύκειο και φέτος. Οι σχετικές παραγγελίες για τα σχολεία του νομού μας, όπως και η τακτοποίηση των συνδρομών σας είναι σκόπιμο να γίνουν από το Παράρτημά μας.

Καλή χρονιά και δημιουργική.

Για το Παράρτημα Λασιθίου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας

Ο Πρόεδρος Ιωάννης Σταμέλος

Η Γενική Γραμματέας Μαριάνθη Πομόνη

ΒΡΑΒΕΥΣΗ 2009

Θέμα: «Τελετή βράβευσης μαθητών από το Παράρτημα Λασιθίου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας»

Το Σάββατο 21 Μαρτίου 2009 το Παράρτημα Λασιθίου της Ελληνικής Μαθημα-τικής Εταιρείας (ΕΜΕ) διοργανώνει τελετή προκειμένου να βραβεύσει τους μαθητές από το νομό Λασιθίου οι οποίοι διακρίθηκαν στους εφετινούς διαγωνισμούς Μαθη-ματικών της ΕΜΕ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Μελίνα Μερ-κούρη», στην Ιεράπετρα, στις 6.15 μμ.
Πριν από την τελετή βράβευσης ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Πάρις Πάμφιλος θα αναπτύξει το θέμα: «Γεωμετρία, παίζοντας και φιλοσοφώντας» και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η βράβευση των μαθητών.
Ο Καθηγητής Πάρις Πάμφιλος τελείωσε το Μαθηματικό Αθηνών. Τη διδακτορι-κή του διατριβή εκπόνησε στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας με ερευνητικό αντικείμε-νο από τη Διαφορική Γεωμετρία. Από το 1974 μέχρι το 1979 δίδαξε στο Πανεπιστή-μιο της Βόννης και από το 1979 μέχρι και σήμερα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Τα ει-δικά του ενδιαφέροντα είναι: Διαφορική Γεωμετρία, Θεμέλια Γεωμετρίας, Ευκλείδεια Γεωμετρία και Προγραμματισμός.
Στους εφετινούς διαγωνισμούς, που αφορούν όλες τις τάξεις του Λυκείου και τις δυο τελευταίες του Γυμνασίου, από το νομό μας διακρίθηκαν και θα βραβευτούν 40 μαθητές.
Η εκδήλωση θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα και προσκαλούνται όλοι οι ενδιαφε-ρόμενοι να την τιμήσουν με την παρουσία τους.
Για το Παράρτημα Λασιθίου της ΕΜΕ
Ο Πρόεδρος
Ιωάννης Σταμέλος

ΕΚΔΗΛΩΣΗ Μ.ΛΑΜΠΡΟΥ

Θέμα: «Τιμητική εκδήλωση του Παραρτήματος Λασιθίου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας αφιερωμένη στον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Μιχάλη Λάμπρου»


Την Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009 το Παράρτημα Λασιθίου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (ΕΜΕ) διοργανώνει τιμητική εκδήλωση αφιερωμένη στον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Μιχάλη Λάμπρου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα διαλέξεων του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Νομού Λασιθίου, στον Άγιο Νικόλαο, στις 11.15 π.μ. και θα περιλαμβάνει αρχικά την τελετή ανακήρυξης του τιμώμενου ως Επιτίμου Μέλους του Παραρτήματος, στη συνέχεια ο κ. Λάμπρου θα μιλήσει με θέμα «Μαθηματικοί γρίφοι και παιχνίδια» και, τέλος, η εκδήλωση θα κλείσει με την κοπή βασιλόπιτας για όλους τους παρευρισκόμενους.

Ο Καθηγητής Μιχάλης Λάμπρου διδάσκει από το 1978 Μαθηματικά στο Μαθηματικό Τμήμα της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σπούδασε Μαθηματικά στο Imperial College, από το οποίο πήρε και το Master του, ενώ το διδακτορικό του έκανε στο Kings College. Το ειδικό του ενδιαφέρον είναι η Συναρτησιακή Ανάλυση. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής σε αρκετά ξένα πανεπιστήμια καθώς και σε σχολές επιμόρφωσης καθηγητών. Το συγγραφικό του έργο είναι αρκετά σημαντικό και ποικίλο (από Καθαρά Μαθηματικά, Ιστορία των Μαθηματικών, εκλαϊκεύσεις επιστημονικών θεμάτων, μεταφράσεις, επιμέλειες, σχολικά εγχειρίδια κ.α.).

Η εκδήλωση δεν απευθύνεται σε ειδικό κοινό και θα μπορεί να την παρακολουθήσει οποιοσδήποτε (μαθητές, κ.α.). Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Για το Παράρτημα Λασιθίου της ΕΜΕ

Ο Πρόεδρος

Ιωάννης Σταμέλος